Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ – UFO


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ

Απόσπασμα από το βιβλίο:
ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ
Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΩΦ
ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΜΕΛΙΝΟΥ

Πρώτες αναφορές
Μ Μ: Το θέμα μας στη συζήτηση αυτή εστιάζεται σε δημοσίευμα εφημερίδος, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες. Μικροί μεγάλοι αναρωτιούν¬ται —και είναι λογικό— αν είμαστε μόνοι μέσα στο σύ¬μπαν. Ελπίζω ν' απαντηθεί σ’ αυτή μας τη συζήτηση, όχι τόσο το αν υπάρχει έλλογη ζωή σε άλλους πλανήτες, όσο το αν αλλάζει τίποτε στη διδασκαλία της Εκκλησίας, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει.
Πάτερ Ιωάννη, από πότε προβληματίζονται οι άνθρωποι για την ενδεχόμενη ύπαρξη εξωγήινων;
π Ι: Κυρίως από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να έρχονται οι πρώτες αναφορές για τη θέαση ά¬γνωστου ταυτότητος ιπταμένων αντικειμένων, από πι¬λότους των συμμαχικών αεροπλάνων. Ο πιλότος Κέννεθ Άρνολντ είχε κάνει την πρώτη τέτοιας φύσεως αναφορά. Προηγουμένως, όμως, είχαμε μια άλλη προσέγγιση, μια προϊστορία με τη μορφή μυθοπλασίας, την εξής: Ο Όρσον Ουέλς μετέδιδε σε ραδιοφωνικές συνέχειες το βιβλίο του Η. G. Wells «Πόλεμος των κό¬σμων». Εκεί μιλούσε για την εμφάνιση εξωγήινων στη γη και απέδιδε μάλιστα με τέτοιο τρόπο το κείμενο ο θύελλες, που ο κόσμος φοβήθηκε και δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα οποία διάβαζε ήταν απλώς ένα μυθιστόρημα. Αυτές ήταν οι πρώτες νύξεις. Σιγά σιγά άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας ο όρος U.F.O., Unidentified Flying Objects, δηλαδή Ι¬πτάμενα αντικείμενα των οποίων δεν έχει αναγνωρι¬σθεί η ταυτότητα. από τότε άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας ο όρος αυτός.
Μ Μ: Μετά τις πρώτες αναφορές, τι στοιχεία έχουμε πλησιάζοντας προς το σήμερα;
π Ι: Μόλις δόθηκαν οι πρώτες αφορμές με τον Όρ¬σον Ουέλς, τον Κέννεθ Άρνολντ και τις αναφορές πιλότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε πλέον η πλημμυρίδα... όλοι άρχισαν να «βλέπουν» εξωγήινους και ιπτάμενα αντικείμενα τέτοιου είδους και να κάνουν αναφορές («είδαμε», «φωτογραφήσαμε», «μιλήσαμε» «μας έδειξαν εξωγήινες τηγανίτες(Ι)» —τις φωτογράφησαν κιόλας και τις δημοσίευσαν έγχρωμες και λαχτα¬ριστές σε περιοδικά— κ.λπ., κ.λπ.). Έφτασε μάλιστα και ο Τζίμμυ Κάρτερ, ως Κυβερνήτης της Georgia, να κάνει αναφορά ότι είχε δει U.F.O., πράγμα το οποίο απεδείχθη εκ των υστέρων ότι ήταν ο πλανήτης Αφροδίτη

Εκκαθάριση του εδάφους
Μ Μ: Πάτερ Ιωάννη, πριν περάσουμε στο πως ερμη¬νεύουμε τα φαινόμενα αυτά, να ρωτήσω κάτι. Είπατε προηγουμένως ότι μετά τους πρώτους που αναφέρθη¬καν στα U.F.O. Έχουμε πλημμυρίδα αναφορών. Να θεω¬ρήσουμε άραγε ότι είναι κολλητική η ασθένεια...
π Ι: Εννοείται.
Μ Μ: ...και ότι είναι μάλλον θέμα ψυχολογικό; π Ι: Ασφαλώς.
Μ Μ: Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση; π Ι: Όχι! Είναι μία από τις εξηγήσεις. Μ Μ: Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, και σ’ αυτήν και στις άλλες.
π Ι: Πρέπει, όμως, να κάνουμε προηγουμένως εκκα¬θάριση του εδάφους. Ποτέ δεν αρχίζουμε ερμηνείες, αν δεν σιγουρευθούμε πρώτα για τα διάφορα στοιχεία. Πρώτη μας δουλειά για το θέμα των εξωγήινων είναι να εξετάσουμε μήπως οι σχετικές αναφορές είναι απο¬κυήματα φαντασίας. Πάρα πολλοί άνθρωποι, για λόγους χρηματισμού, για λόγους προβολής, για να δουν το όνομά τους στην εφημερίδα ή στην τηλεόραση, για ν' ακουσθούν στο ραδιόφωνο, προβαίνουν σε τέτοιες α¬ναφορές και μετά καμαρώνουν στους φίλους τους... Ή είναι πιθανόν οι κάτοικοι κάποιου χωριού, για λόγους προσεγγίσεως τουριστών, να σχεδίασαν κάπου διάφορα αποτυπώματα ποδιών ή χεριών «εξωγήινων» και να έ¬βαλαν ορισμένους να «το παίζουν» αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες της εμφανίσεως των «διαστημικών επι-σκεπτών».
Κακοπιστία αρνητών
Επίτρεψέ μου, Μανώλη, να κάνω μια παρατήρηση στο σημείο αυτό: Τα γεγονότα της επιγείου ζωής του Κυρίου μας τα είδαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι τα πι¬στοποίησαν μ' ένα επιπλέον στοιχείο: τη ζωή τους. Και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αμφισβητούν τα γεγονότα αυτά. Ερωτώ: Πως αμφισβητούν γεγονότα για την πι-στοποίηση των οποίων τόσοι και τόσοι αξιόπιστοι μάρ¬τυρες έχυσαν το αίμα τους και δίνουν βάση σε μια ανα¬φορά εμφανίσεως U.F.O. Παρουσιαζόμενη π.χ. από ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι ή από κάποιο μεσόκοπο κύριο που διατείνονται ότι όσα αναφέρουν συνέβησαν πράγματι; Και λένε μάλιστα ότι η συνάντηση με τους εξωγήινους έλαβε χώραν σε ώρες κατά τις οποίες φυ¬σιολογικά ο άνθρωπος βρίσκεται βυθισμένος στο βαθύ¬τερο ύπνο. Ένα πλήθος αναφορών μιλάει για εμφα¬νίσεις ανάμεσα στις 2 και στις 4 τα ξημερώματα...
Απάτες και παραπληροφόρηση
Πρώτη μας κίνηση, λοιπόν, είναι να εξακριβώσουμε αν οι μαρτυρίες τις οποίες έχουμε για τους εξωγήινους είναι περιγραφικά αυθεντικές. Διότι έχουν βγει στην επιφάνεια περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχε διαπρα¬χθεί άπατη και αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων είτε από άλλους είτε από τους διαπράξαντες.
Αναφέρω μια δυό περιπτώσεις: Δυο φίλοι στην Αγγλία είχαν παρουσιάσει τη φωτογραφία πέντε ιπταμέ¬νων δίσκων πάνω από το Σέφφηλντ και η εικόνα αυτή φάνταζε για μια δεκαετία περίπου στα διάφορα περιοδι¬κά που ασχολούνται με το θέμα. Μετά από δέκα χρόνια βγήκε ο ένας από τους δύο και τι είπε; Ότι είχαν ζωγραφίσει πάνω στο τζάμι ενός παραθύρου με φόντο το Σέφφηλντ τους πέντε ιπταμένους δίσκους και τους εί¬χαν φωτογραφήσει από κει (Περιοδικό Ανεξήγητο, 1982, σ. 590).
Επίσης είχαν βάλει στο στόμα του Αμερικανού α¬στροναύτη Γκόρντον Κούπερ τη δήλωση, ότι σ' ένα από τα ταξίδια του είχε συναντήσει διάφορα διαστημικά σκά¬φη. Όταν, όμως, τον ρώτησαν απ’ το περιοδικό Spiegel είπε: «Πρόκειται για ασύστολο ψέμα- ουδέποτε είπα κά¬τι τέτοιο» (Αινίγματα του σύμπαντος, Ιούλ.Αύγ. 78, σ. 101).
Πόσες άλλες περιπτώσεις άραγε δεν υπάρχουν, κα¬τά τις οποίες έχει διαπραχθεί απάτη και δεν έχει απο¬καλυφθεί;
Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε, ότι οι μεγάλες χώρες ασχολούνται με δοκιμές νέων, ιπταμένων κυρίως, ό¬πλων ή τηλεχειριζόμενων οχημάτων. Όπως καταλαβαί¬νεις, για να μην καταστούν γνωστά τα στοιχεία των και¬νούργιων εφευρέσεων, οι Υπηρεσίες που εκτελούσαν τα πειράματα διοχέτευαν στα μέσα μαζικής ενημερώ¬σεως ειδήσεις περί εμφανίσεως U.F.O. Για να στρέφε¬ται η προσοχή του κοινού σ' αυτά, και εκείνες να συνε¬χίσουν ανενόχλητες τις έρευνες.
Επίσης, όταν κάποια κυβέρνηση αντιμετωπίζει είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές δυσκολίες ή ακόμη και για λόγους εντυπωσιασμού, προσπαθεί να βρει θέματα στα οποία να στρέψει την προσοχή του κοινού. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί π.χ. Στην Αμερική. Όπως ξέρουμε από την ιστορία της αστροναυτικής, πρώτοι οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν μη επανδρωμένο πύραυλο στο διάστημα, ενώ οι Αμερικανοί ήλθαν δεύτεροι στην κούρσα αυτή. Για να διασκεδασθεί μια τέτοια αποτυχία την περίοδο κατά την οποία είχε εκτοξευθεί το σοβιετικό διαστημόπλοιο, εμ¬φανίσθηκαν αναφορές για εμφάνιση U.F.O. στο Τέξας, ούτως ώστε η προσοχή του κόσμου να στραφεί προς τα εκεί...
Μ Μ: Η ζυγαριά να γείρει προς τα εκεί...
π Ι: Ναι. Πρώτη μας ενέργεια, λοιπόν, είναι να ξεκα¬θαρίσουμε το πεδίο, ούτως ώστε να δούμε αν οι αναφο¬ρές τις οποίες θα μελετήσουμε, θα ερμηνεύσουμε και θα προσεγγίσουμε είναι πραγματικές ή όχι. Στην περί¬πτωση κατά την οποία είναι πραγματικές, αρχίζουν πλέ¬ον οι ερμηνείες.
Ψυχολογική ερμηνεία
Πρώτη ερμηνεία είναι αυτή την οποία ανέφερες προηγουμένως, Μανώλη, η ψυχολογική. Ξέρουμε για την ανθρώπινη ψυχή ότι θέλει πάντα κάποιο στον οποίο να στηρίζεται. Όπως και να το κάνουμε, εκείνοι ακρι¬βώς οι άνθρωποι που διακηρύσσουν ότι είναι ανεξάρτη¬τοι, έχουν ανάγκη απ’ τα περισσότερα στηρίγματα. Μπορεί μεν να τραγουδά ο γνωστός ρόκερ «Δε μ' αρέ¬σουν οι σωτήρες, δε γουστάρω να σωθώ», αλλ’ αυτό το λέει με το στόμα. Δεν συμβαίνει πράγματι. Πηγαίνει και καταθέτει τη Μεγ. Πέμπτη την ανθοδέσμη του στα πό¬δια του Εσταυρωμένου και μυρώνεται από τον Ιερέα με το άγιο ευχέλαιο... Κανένας απολύτως άνθρωπος δεν έχει κενό το βάθρο της ψυχής του. Αν έχει βγάλει το Χριστό, τον πραγματικό Θεό, οπωσδήποτε έχει βάλει στη θέση του κάποιο είδωλο, ακόμη και την απιστία του. Οι άνθρωποι, μετά τη φοβερή λογοκρατία του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του δικού μας μέχρι τις μέρες μας, έχουν ανάγκη από το Σωτήρα, έ¬χουν ανάγκη από στήριγμα. Μετά τη φοβερή αυτή λογο¬κρατία που είχε θέσει το συναίσθημα σε δεύτερη μοίρα και νόμιζαν ότι όλα εξηγούνται και όλα λύνονται με την επιστήμη, ο άνθρωπος αισθάνθηκε κενό, διότι είδε πραγματικά στις μέρες μας ποια είναι τ' αποτελέσματα της χωρίς Θεό επιστήμης. Δεν κατηγο¬ρούμε την επιστήμη• όμως, η επιστήμη δεν αρκεί για τη λύση των προβλημάτων του ανθρώπου. Ίσα ίσα, μερικές φορές τα αυξάνει επώδυνα... Ας θυμηθούμε τις επιπτώσεις των δύο παγκοσμίων πολέμων, κα¬θώς και του τελευταίου στον Περσικό Κόλπο με τη φο¬βερή οικολογική καταστροφή. Είδε, λοιπόν, ο άνθρωπος ότι η επιστήμη δεν του δίνει το στή¬ριγμα το οποίο θέλει. Η πολιτική τον έχει επίσης απογοητεύσει, η τέχνη αγγίζει μόνο την επιδερμίδα... Ψάχνει να βρει στηρίγματα και επειδή απογοητεύθηκε απ’ όλους τους γήινους σωτήρες, αποφάσισε να στρα¬φεί στον ουρανό, όχι, όμως, όπως του υποδεικνύει ο Χριστιανισμός, αλλά όπως θέλει η ανθρώπινη κουφότη¬τα ή η εκμετάλλευσή της από μερικούς «έξυπνους».
Τι μπορεί να έλθει από τον ουρανό; Οι «σωτήρες», οι εξωγήινοι, οι οποίοι σαν πιο εξελιγμένοι από μας, θα κατευθύνουν την επιστήμη μας, θα μας καθοδηγήσουν, ούτως ώστε να μην περάσουμε από λανθασμένα μονο¬πάτια, τα οποία πιθανόν διάβηκαν αυτοί και τα ξέρουν κ.λπ.. Μόλις, λοιπόν, ήρθαν οι πρώτες αναφορές για την «ύπαρξη» των εξωγήινων, εκδηλώθηκε αυτή η προσδοκία που βοηθήθηκε στη συνέχεια αρκετά από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις γνωστές ταινίες «στενές επαφές τρίτου τύπου» με εξωγήινους κ.τ.ο.. Η ψυχολο¬γία αυτή έχει περάσει και στα κινούμενα σχέδια και μά¬λιστα σκοπίμως οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι πα-ρουσιάζουν τους εξωγήινους στην πλειονότητα τους καλούς, για να γίνει ευκολότερα αποδεκτή η έλευσή τους. Έτσι οι άνθρωποι είναι πάντοτε στραμμένοι προς τον «καλό» και μορφωμένο εξωγήινο, που θα έλθει να καθοδηγήσει το ανθρώπινο γένος. Η έντονη, όμως, α¬ναμονή του ερχομού του, κάνει πολλούς να νομίζουν και ότι τον βλέπουν ή ότι βλέπουν τα οχήματά του. Οι πα¬ραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις, ως γνωστόν, δίνουν και παίρνουν σε περιόδους αναμονής. Πολλές, λοιπόν από τις σχετικές αναφορές έχουν σαν αφετηρία την ψυχολογική και μόνο προδιάθεση των «θεατών», χωρίς να υπάρχει εξωγήινη αφορμή, ένα διαστημόπλοιο π.χ. Αυτή είναι η ψυχολογική ερμηνεία.
Μ Μ: Και οι άλλες;
Και άλλη κακοπιστία
π Ι: Δεύτερη ερμηνεία είναι η επιστημονική. Πριν όμως, μπούμε σ’ αυτήν, θέλω να τονίσω κάτι. Στην Ελ¬λάδα έχουν μεταφρασθεί γύρω στα δέκα βιβλία του Νταίνικεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί τη γη εξωγήινοι. Όλα τα ανεξήγητα του παρελθόντος τα ερμηνεύει με την προ¬σφυγή στους εξωγήινους. Λοιπόν, για να συνεχίζει ο εκδότης μετά το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.λπ. βιβλίο να φθάνει στο δέκατο, αυτό σημαίνει ότι έχουν κυκλοφορία τα βιβλία αυτά. Το στοιχείο, τώρα, το οποίο θέλω να το¬νίσω είναι το εξής: Αναφέρεται στην Αγ. Γραφή ότι ο Θεός εξευτελίζει τους «σοφούς» με την ίδια τη «σο¬φία» τους, την «εξυπνάδα» τους (Α' Κορινθίους Γ' 19). Εδώ, ειδικότερα, πιάνονται στην παγίδα όσοι απομακρύνθη¬καν από την Εκκλησία λέγοντας ότι το έκαναν αυτό, ε¬πειδή, δήθεν, δεν αντιμετωπίζει επιστημονικά τα διάφο¬ρα θέματα, ή —πολύ περισσότερο— διότι η επιστήμη έχει αποδείξει, όπως ισχυρίζονται, ότι ορισμένες θέ¬σεις της Εκκλησίας είναι λανθασμένες. Έρχεσαι, τώρα, εσύ και τους δίνεις, συγκεκριμένα για το θέμα των εξω¬γήινων, τις επιστημονικές εξηγήσεις και βλέπεις ότι κλωτσάνε, δυσφορούν. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό, εφόσον η αφορμή, όπως λένε, της εξόδου των από την Εκκλησία ήταν η επιστήμη; Υποτίθεται ότι εμπιστεύ¬ονται τουλάχιστον την επιστήμη! Ή μήπως όχι και έ¬χουμε απλώς να κάνουμε με «προφάσεις εν αμαρτίαις»; Και αυτό είναι η πραγματικότητα, βέβαια• δεν απομα-κρύνθηκαν για επιστημονικούς λόγους. Αν έφευγαν λόγω επιστήμης, θα τη χρησιμοποιούσαν παντού και όχι όπου τους συμφέρει. Εδώ π.χ. απορρίπτουν τις επιστημονικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή θέλουν να πιστεύουν στην ύπαρξη των εξωγήινων.
Επιστημονική ερμηνεία
Ας δούμε, τώρα, τι προσφέρει η επιστημονική προ¬σέγγιση στο υπό συζήτηση θέμα. Υπάρχουν τεράστιες γραμμές χαραγμένες στη Νάζκα του Περού. Ο Νταί¬νικεν ισχυρίζεται ότι χρησίμευαν σαν οδηγοί η διάδρο¬μοι προσγειώσεως απογειώσεως στους αστροναύτες της αρχαίας εποχής. Ο γνωστός, όμως, αστρονόμος Κάρλ Σαγκάν σχολιάζει πολύ σωστά: «Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει έλλογη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα. Για να έχουν προσγειωθεί εξωγήινοι πρέπει να ήρθαν από μα-κρύτερες αποστάσεις. Πρέπει να έχουν αναπτύξει, λοι¬πόν, πολύ υψηλή τεχνολογία. Ένας πολιτισμός, όμως, ο οποίος έχει τόσο ανεπτυγμένο επιστημονικό επίπεδο, ώστε να διασχίζει ηλιακά συστήματα με προορισμό τη γη, δεν χρειαζόταν τις αερογραμμές της Νάζκα για τα διαστημόπλοια του» (το επιχείρημα του, στο Ανεξήγητο, 1982, σ. 127). Η σκέψη του Σαγκάν, όπως βλέπουμε, είναι επιστημονικότατη.
Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε και το εξής: Ο Νταίνικεν προσπάθησε κάποτε να παραπλανήσει τον Κόλιν Ουίλσον λέγοντας πως δεν ισχυρίσθηκε ότι οι εξωγήινοι κατασκεύασαν τις γραμμές της Νάζκα. Ο Ου¬ίλσον, όμως, τον αποστόμωσε, δείχνοντας τη θέση αυ¬τή σ' ένα από τα βιβλία του: «Κοντά στη σημερινή πο¬λίχνη Νάζκα προσγειώθηκαν κάποτε πάνω στην ακατοίκητη πεδιάδα ξένες "ευφυΐες" και κατασκεύασαν ένα αυτοσχέδιο αεροδρόμιο για τα διαστημικά τους οχήματα» (Επιστροφή στ' άστρα, σ. 174. Η προσπάθεια παραπλανήσεως υπάρχει στο Ανεξήγητο, 1982, σ. 13-15).
Πολλοί, επίσης, επικαλούνται βραχογραφίες από το Τασίλι της Σαχάρας ή από την Αυστραλία, που παρου¬σιάζουν μορφές οι οποίες έχουν κεραίες στα κεφάλια τους και διακηρύσσουν ότι πρόκειται για κράνη εξω¬γήινων, ισχυριζόμενοι ότι τα είχαν δει οι κάτοικοι των περιοχών εκείνων και τα ζωγράφισαν. Οι επιστήμονες όμως, αποφαίνονται ότι είναι ανόητη η εξήγηση αυτή διότι, όπως είπαμε, για να έχουν έλθει από τόσο μακρινή απόσταση θα ήσαν πολύ εξελιγμένης επιστημονικής στάθμης και δεν θα χρειάζονταν να έχουν κεραίες, τις οποίες δεν είχαν ούτε οι αστροναύτες της γης της επιστημονικής στάθμης του αιώνα μας, η οποία βρίσκε¬ται ασφαλώς στα σπάργανα ακόμα. ουτε ο Νήλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη, είχε τέτοιες κεραίες στο κράνος του σκαφάνδρου του.
Ύπαρξη Θεού, ύπαρξη εξωγήινων
Ας έλθουμε τώρα σε μια άλλη επιστημονική προσέγ¬γιση. Οι θιασώτες των εξωγήινων βλέπουν πράγματα τα οποία υπερβαίνουν, κατά την άποψή τους, τις ικανό¬τητες των προγενεστέρων ανθρώπων, π.χ. τη γνωστική ικανότητά τους ή την ικανότητα να κατασκευάζουν κο¬λοσσιαία μνημεία όπως οι Πυραμίδες της Αιγύπτου ή ο¬τιδήποτε ανάλογο δημιούργημα του παρελθόντος. Ι¬σχυρίζονται, λοιπόν, ότι αυτά τα επιτεύγματα δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στους ανθρώπους με το χα¬μηλό διανοητικό επίπεδο. Άρα τις γνώσεις και τα μέσα που χρειάζονταν για τις κατασκευές αυτές τα είχαν από εξωγήινους.
Μ Μ: Είχαν πάρει τα σχέδια από το διάστημα, μ' άλλα λόγια.
π Ι: Ναι. Ερχόμαστε εμείς τώρα και βγάζουμε το εξής επιχείρημα υπέρ της Χριστιανικής Απολογητικής: Η γη μας —η οποία είναι και πολύ δυσκολότερο να κα-τασκευασθεί και πολύ ευρύτερη από τα επ’ αυτής κτί¬σματα, όπως οι Πυραμίδες— δεν πρέπει, σύμφωνα με τη λογική των θιασωτών των εξωγήινων, να οφείλεται κι αυτή σε κάποιον; Εφόσον οι Πυραμίδες δεν οφεί¬λονται στους ανθρώπους, αλλά σε κάποιους εξωγή¬ινους ευφυέστερους από τους ανθρώπους, δεν πρέπει και η γη πάνω στην οποία υπάρχουν οι Πυραμίδες να οφείλεται σε μια Διάνοια...
Μ Μ: Σε μια «άλλη» Δύναμη...
π Ι: ...η οποία θα είναι απείρως εξυπνότερη...
Μ Μ: Και ισχυρότερη.
π Ι: Βεβαίως• και ισχυρότερη από τον άνθρωπο; Μ Μ: Λογικά, ναι!
π Ι: Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι άθεοι θιασώτες των εξωγήινων έχουν πέσει σε λογική παγίδα. Οτιδήποτε απαντήσουν στο δεύτερο ερώτημα, είναι αναγκασμένοι να δεχθούν και για το πρώτο, για τους εξωγήινους δη¬λαδή. Αν πουν π.χ. ότι δεν ξέρουν ποιος κατασκεύασε τον κόσμο, θα πρέπει να πουν το ίδιο και για τις Πυρα-μίδες, ότι δηλαδή αγνοούν τον κατασκευαστή και όχι να κόπτονται να τις αποδίδουν σε εξωγήινους ισχυρό¬τερους και εξυπνότερους από τον άνθρωπο. Διότι είναι παράλογο να δέχονται αιτία για τις γνώσεις του παρελ¬θόντος και τις επί γης κατασκευές και να μη δέχονται αιτία για τον κόσμο, ο οποίος είναι περιέχον και άρα δυ¬σκολότερο από τα περιεχόμενα να κατασκευασθεί. Ας πούμε εδώ ένα σχετικό ανέκδοτο:
Κάποτε ένας πιστός αστρονόμος είχε ένα φίλο ά¬πιστο που διαρκώς του έλεγε ότι όλα έγιναν μόνα των. Κάθεται, λοιπόν, κι αυτός και κατασκευάζει κάτι σαν το ηλιακό σύστημα και στο οποίο με διαφόρους μηχανι¬σμούς περιστρέφονταν γύρω από τον Ήλιο η γη και οι άλλοι πλανήτες, και το τοποθέτησε στο σπίτι του πάνω σ' ένα τραπέζι.
Όταν το είδε ο άπιστος, είπε με έκπληξη και θαυμα¬σμό:
—Τι ωραίο που είναι! Ποιος το έφτιαξε; —Κανείς!, του απαντά ο αστρονόμος. Μόνο του έγι¬νε!
—Μη με πειράζεις, του λέει. Πες μου ποιος το έκανε!
—Μόνο του έγινε, σου λέω! Δεν με πιστεύεις; —Για τρελλό με περνάς; Πως να πιστέψω ότι έγινε μόνο του;
— Ώστε δεν πιστεύεις ότι αυτό το μηχάνημα έγινε μόνο του. Τότε πως επιμένεις με πείσμα ότι ολόκληρη αυτή η δημιουργία έγινε χωρίς το Θεό;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου